Thursday, 10 November 2016

Study Pengajian Jarak Jauh (e-PJJ) UiTM



Assalamualaikum hai korang,

Harini aku nak bercerita pengalaman belajar pjj student di UiTM, alhamdulillah aku da tamat pengajian. Untuk sape-sape yang bercadang untuk sambung pengajian secara e-pjj ni yang tak tau boleh la amik input dan kalau tak paham boleh komen kat blog ni. In shaa Allah aku cuba jawab dan tolong sebaik mungkin since sekarang da aktif balik blog.

Ape program e-PJJ ni? Program e-PJJ adalah program pengajian separuh masa untuk belajar. Maknanya korang boleh bekerja sambil belajar. yes 2 dalam 1. Aku dapat tau pun pasal study pjj ni masa aku belek surat khabar kat ofis, haha, ingat lagi. Sekali aku tengok macam menarik, tanya parent, parent kata go on je, as long aku boleh urus masa. Sebab dalam masa yang sama juga aku ditakdirkan dapat keje tetap kat universiti awam ni so sayang la nak lepas keje kan. Keje susah plak nak dapat nak plak dapat keje tetap masa usia yang agak muda masa tu.

1) Cara nak apply program e-PJJ ni camne?
 
 Aku apply melalui laman web ined UiTM. Aku lupe nak cakap aku apply kos pentadbiran awam. Aku pilih kos ni sebab kos ni sesuai dengan kerja aku sekarang, maknanya kalau nak apply naik pangkat ke, kira sesuai la bab kata bos ngn senior aku masa tu. Aku ingat masa tu aku apply pastu aku kena hantar surat sokongan dari bos yang mengatakan aku dah ade pengalaman kerja setahun. Untuk korang nak tengok syarat-syarat kemasukan boleh bukak link laman web INED ni.

Ni untuk link syarat kemasukan ke program diploma:
https://ined.uitm.edu.my/index.php/admission/part-time-diploma-programmes

Ni untuk link syarat kemasukan ke program ijazah sarjana muda:
 https://ined.uitm.edu.my/index.php/admission/degree-list-of-programmes-offered
Kat sini korang boleh tengok secara details, kos ape yang korang nak, korang boleh check la subject keseluruhan kos tu. So korang boleh buat keputusan yang masa kos yang korang boleh bawak :) 

Yang penting, make sure kena check juga bila tarikh intake, bila tarikh tutup apply, dan bila tarikh keputusan keluar.

2) Yuran Pengajian mahal ke tak?

Yuran pengajian dia tak la sama macm full time, nama pun part time study kan, tapi setakat ni UiTM punya yuran lebih berpatutan daripada universiti lain. Yuran pengajian bergantung pada berapa subjek yang korang amik semester tu. Kalau sikit subjek korang amik, sikit la yuran korang bayar bergantung kepada berapa jam kredit setiap subjek. So average aku bayar every sem lebih kurang RM1,000 ke RM1,500 satu semester. Hujung-hujung nak abis study aku pulun amik subjek banyak sebab nak abis cepat. In shaa Allah kalau niat nak belajar duit tu selalu cukup je. Kat bawah ni aku attach jadual yuran dari web ined.



 3)  Cara belajar dan pensyarah camne?


Selalu orang tanya boleh ke belajar sambil bekerja ni, for me ok saja, hee, sebab yang penting bos dengan kawan 1 opis tau dan paham. Make sure assignment, tutorial yang pensyarah bagi tu kena siapkan la. Jangan sambil lewa sebab kelas sebulan 2 kali je tau. Kelas pun 6 atau 8 kali je 1 semester. Sebab kelas tak banyak kita kena usaha lebih la ulangkaji sendiri dan jangan risau pensyarah akan berkomunikasi dengan kita melalui I-Class. I-Class ni web untuk kita amik nota yang pensyarah ajar dan kat situ kita boleh la tanya soalan kalau ada yang kita tak paham. Setakat yang aku belajar dulu, pensyarah juga amik kira I-Class tu sebagai carrymarks. Kalau korang diam je takde tanya soalan alamatnya kosong la markah, so rugi la kan.

Dalam kelas pun aku rasa dulu banyak presentation, so bila present kat depan tu cepat la sikit ingat kan. Untuk test dan quiz tu biasa la kadang pensyarah bagitau dulu bila nak buat, kalau baik hati sikit pensyarah akan usaha la bagi assignment lebih untuk tambah carrymarks.

Pensyarah pada aku ok sangat sebab kalau kita student pjj ni, pensyarah lebih memahami sikit, pandai-pandai la interaksi dengan pensyarah kan sebab mereka pun faham, kot la tak dapat siapkan assignment on time :D 


4) Tips belajar untuk final exam

Rasa macam tak layak sangat nak cakap sebab pointer tak tinggi mane, haha. Rajin-rajinkan diri buat past year questions, kalau boleh 5 semester lepas. Soalan selalu ulang-ulang, mane tau ada rezeki da study dulu soalan tu kan senang nak jawab masa final :)

Kalau rajin lagi study group dengan classmates, yang ni mujarab sebabnya kadang da tepu nak study, balik keje penat, so aku dulu suka classmates aku bercerita, dorang cerita la balik ape topik dorang study tu, yang part ni cepat melekat dekat kepala aku daripada aku study sendiri. Kalau aku study sendiri lama-lama aku nampak katil dengan bantal je lebih, haha


Ok, setakat ni la dulu aku cerita kalau ada ape nak tanya boleh la komen kat bawah ye, In shaa Allah aku cuba balas secepat mungkin. bye :)














Wednesday, 9 November 2016

Welcome back after 3 Years!!! Rindu Blog

Assalamualaikum semua, 

Akhirnya selepas 3 tahun, bukak balik blog, masa tinggal blog dulu single lagi, ahaha, sekarang da kahwin dan tengah menanti anak sulung. In shaa Allah.

Untuk next entry akan datang, harap dapat tulis entry yang bermanfaat seiring dengan usia, hihi.

Untuk pembaca terima kasih, dan in shaa Allah sape yang baca entry sara tu, boleh komen-komen nanti i jengah blog korang ok, boleh follow, make new friends gitu :)

Thank you :D


Monday, 2 September 2013

Temuduga Eksesais Konstabel Polis Wanita 2013

Assalamualaikum..

Ok ketika aku taip entry ni, aku baru je balik dari temuduga Konstabel Polis di Kem PGA Bukit Galing, Kuantan, Pahang. Hari ni bersamaan 2 September 2013 hari pembuka kepada temuduga polis wanita seluruh negara. Jadi, disebabkan ramai member-member aku yang duk tanya tak putus-putus dari pagi tadi so aku rasa baik aku update kat blog so aku boleh tolong kawan-kawan yang bakal menjalani temuduga nanti.

Tolong study!!! Haa..kenapa aku bold kan, sebab banyak benda korang kena tau pasal polis, setiap orang ade soalan sama atau lain sikit. Aku da jalani ujian fizikal pada 23 Jun 2013 dan hari ni orang kata penentu dapat ke tak..dan ko dapat tak rekrut nanti..Pagi tadi, aku orang yang ketiga ditemuduga padahal datang lambat, tak tau sebab apa..maybe tengok rekod korang dalam ujian fizikal.

PROTOCOL

Ketuk, bukak pintu dan bila dah masuk sikit, berhenti kejap cakap la kuat "Assalamualaikum tuan, puan".
Ok, lepas tu korang terus jalan dan pastikan jangan jalan lenggang kangkung, jalan tegap dan nampak bersemangat (jarak pintu dengan penemuduga agak jauh) Sampai dekat para penemuduga, sila berhenti dan cakap contohnya aku: "Assalamualaikum tuan, puan..saya Sarah Liyana Suhaimi lapor hadir hari ni untuk jawatan konstabel wanita..sedia untuk ditemuduga tuan."
Selagi pegawai tak suruh korang duduk, jangan duduk ye. Ikut arahan.

SOALAN YANG DITANYA

Penemuduga ade 3 orang. Dua orang lelaki sorang perempuan. Bagi aku penemuduga perempuan sangat friendly dan ramah-mesra. Sebab beliau orang pertama yang soal aku so nebes tu kurang sikit. Ni soalan yang aku dapat tapi tak semestinya sume orang sama, tapi better la korang study dulu sebelum interview.

1) Siapakah ketua polis negara

2) Siapakah ketua polis negeri anda

3) Namakan jabatan yang ada dalam polis. Macam aku tadi, dia suruh aku namakan 4 je, tapi polis ade 8 jabatan, ni memang soalan femes, kawan sebelah pun dia dapat soalan ni juga. Kalau korang ingat nama pengarah setiap jabatan memang best la, tapi aku tak ingat..hehe

4) Namakan 2 menteri wanita dalam negara

5) Kenapa anda ingin memasuki polis, adakah anda bersedia untuk berdepan cemuhan masyarakat. (yang ni korang cite la sungguh-sungguh, kalau boleh jangan diam banyak, masa ni pegawai nak tengok korang betul-betul nak ke tak)

6) Sila sebutkan rukun sembahyang dan bacakan salah 1 niat solat antara 5 waktu bersama terjemahan sekali. (nampak senang tapi bila korang duk kat dalam tu, niat solat pun jadi blur, padahal buat hari-hari..nebes punya pasal..hihihi p;)

7) Kalau korang keje, maybe dia tanya sal keje korang, dan dia relate pasal jenayah. Contoh aku tadi: bila anda tengok suasana di uiam ade tak pelajar melakukan jenayah ataupun salah laku? ni sebab aku keje uiam, so dia suruh aku cite pasal perangai pelajar. Kalau korang tak keje maybe dia tanya soalan lain.

Sebenarnya, kalau ikutkan result temuduga dapat tau terus tapi aku dengar daripada pegawai lain, dorang nak buat penapisan lagi selepas temuduga, sape yang ade rezeki insya Allah la dapat. Kalau korang ade family yang keje polis tu mungkin ade peluang besar nak dapat.

Result temuduga akan tau melalui surat oleh Unit Pengambilan Bukit Aman. Result ni jugak takkan dipamerkan di Portal PDRM.

Last sekali, kepada korang yang bakal menjalani temuduga, aku ucapkan gudluck dan harap pengalaman aku dalam temuduga ni dapat membantu korang serba sedikit. Usaha dan tawakal. Kalau nak tanya ke tak faham sila tinggalkan komen, tq ;)


**Tengah tunggu keputusan temuduga lain pada bulan ni.



Tuesday, 27 August 2013

Ujian Fizikal bagi Pembantu Penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Assalamualaikum sume..

Straight to the point, minggu lepas aku ada terpanggil untuk ujian fizikal Pembantu Penguatkuasa, tapi aku dapat untuk Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Sebenarnya aku tak aspect langsung nak dapat panggilan ujian ni since aku tak bape minat badan uniform, hehe..sebab kat sekolah dulu kalau cikgu suruh kawad mesti lari masuk toilet..**buruk perangai..T_T adik-adik please jangan ikut perangai macam ni hokey..kita tak tau akan datang rezeki kita kat mane.. ;)

Sebelum ni, aku pernah terpanggil untuk ujian fizikal pegawai imigresen dan polis. Masa ujian fizkal pegawai imigresen, aku memang semangat giler, tapi apakan daya den bmi tak cukup weyh..since tinggi aku 170cm dan berat 52kg masa tu, pegawai tu dengan perasaan hampa bagitau aku tak layak sebab bmi tak cukup je, sedih weyh..2 minggu aku jog depan umah, siap pantang tak minum ais (ni kata kawan2 yang keje kat bomba, dorang cakap tak elok untuk urat). Dah la amsa tu da siap kawad ngan bagi command bagai, sekali balik dengan perasaan hampa. Sejak hari tu aku da tekad nak gemukkan badan dan akhirnya aku berjaya..kikiki p; (tu kat entry lain, aku bagitau nanti k)

Ujian fizikal polis pun lepas sebenarnya, tengah tunggu interview formal plak. Tu nanti la aku bagitau ye next entry ;) 

Ok korang, pada sape2 yang terpanggil untuk ujian fizikal ni aku doakan korang berjaya, mental fizikal kena kuat, kalau korang jenis tak bersenam langsung, ok memang masalah besar ye, aku ni sebab dulu rajin pegi gym, so aku rasa fitness aku makin ok, punyerla balik keje pas maghrib terus pegi gym..hihihi
Pertama sekali, datang ujian fizikal pakai pakaian sukan ye, janganlah pakai baju kurung plak, guane nak buat ujian nanti kan, terkoyak kain sape yang malu nanti kan..haha. Selepas tu, korang akan dibagi taklimat dan beratur untuk ukur tinggi dan timbang berat. Masa tu la korang akan tengok sorang2 tersingkir macam AF, ade yang muka hampa, nangis.

Lepas bmi da lepas, korang akan dipanggil oleh pegawai jpj untuk check badan korang. Check ape?? normal la, nak tengok tangan bengkok, bahu senget ke..macam2 la..haha
Dah selesai tu, korang akan pegi buat ujian mata. Masa tu kantoi la kalau pakai contact lens ke kan, better jangan la..kang kena malu je. Dah abis tu korang akan disuruh lompat jauh berdiri, haaa.. yang ini aku hampir gagal, sebab dua2 kaki tak jejak kat line yang ade..tension aku,tapi pegawai tu tolong, dia suruh ko buat sampai lepas, (ikutkan 3 kali try je tau).

haa tengok k..dua-dua kaki kena jatuh sama.


Next, bangkit tubi 28 kali dalam masa 2 minit.


lari ulang alik 10 meter..lari dekat kon tu pastu ade button.. aku tak ingat bape saat..tapi kena laju la lari tu..


Last sekali, lari 2.4 km..macam aku kan kena lari 7 pusingan padang bola sepak dalam masa 17 minit. Tapi alhamdulillah, aku dapat abiskan dalam masa 15 minit, mujur tak kena angkut dengan ambulans JPAM..hahaha. Untuk pengetahuan korang, masa last ujian, ade 2 orang je perempuan yang lulus sume termasuk aku ni, sorang lagi tu adik, muda dari aku, dia lari kuat, kalah akak..hehe. Laki yang lulus dalam 15 orang. Ok, bila korang dah lulus, keesokannya korang akan dipanggil untuk temuduga formal bersama pegawai SPA dan pegawai JPJ. Antara soalan:

1) Ketua pengarah JPJ, misi, visi, bahagian dalam jpj
2) citekan konsep 1 malaysia dengan detail.
3) nama menteri dan soalan pasal personal kita

Aku nasihatkan korang warm up dulu or buat preparation, tak jadi macam aku. 1 badan sakit kes ujian fizikal ni, yela main redah je kan. Semoga ape yang aku tulis dapat tolong la serba sedikit, sebab aku dulu tak buat ape2 preparation pun. Insya Allah ade rezeki kalau dapat ade la kan, tak sabar tunggu result nanti ;)

Sekian ^_^



Friday, 28 June 2013

Ya Allah..Rindu..;(

 Assalamualaikum 

Rindu..
Ingatlah bila Allah amik orang yang kita sayang jauh dari kita..
tu sume membuat hubungan kita makin kuat ye kawan..
suka duka kita..
dari pertama kali kita jumpa..
sampailah awak da pergi jauh..
tak menangis??
tipu la..
hari pertama awak pergi..
saya tengok je kerusi awak tu..
takde orang..
orang yang selalu cakap hai setiap pagi..
mane saya tak terasa..
dan air mata pun tumpah..
terima kasih sebab ada untuk saya..
percaya saya..
kuatkan hati saya kalau saya down..
awak ni layan je..makan at mane..
nak jalan mane?
rindu nak dengar
"u,u nak kaki ke?"
haha
dan saat saya lambai kat awak buat kali terakhir
saya tau esok saya takkan jumpe lagi..
Sabar ye..insha Allah kita akan jumpe balik nanti
kan saya da janji..
;)

jogging ;)

program sukaneka 



Jaga diri..belajar rajin-rajin..jadi diri sendiri..
dan akhir sekali,
Jangan lupe saya..;(

Tuesday, 26 March 2013

Exam Mode..

Assalamualaikum sume...

Sekarang ni rasa stress yang amat sangat..nak exam lagi 2 hari tapi banyak lagi tak cover..so sedih dan rasa tak berguna..apa pun ni sume salah diri sendiri..bukan sebab kerja ke takde masa..nak nangis pun tak berguna lagi...=_=

Tinggal bape jam je lagi nak cover sume ni..di saat akhir ni kawan-kawan banyak bantu..bos pun memahami bagi cuti nak exam..

macam ni la tahap aku stress..tengah keje pun malas nak senyum da...;(








salah satu niat yang perlu ada dalam diri..kalau da keje ni lecturer selalu pesan jangan study sebab nak naik pangkat semata-mata..akhirnya ilmu tu tak kekal lama pun..NOTED!!



Akhir sekali, kepada yang mengenali diri empunya blog ni mohon doakan ye..moga tak salah formula ketika menjawab paper ekonomi nanti..huwaaaa ;(


Thursday, 7 March 2013

Promosi terhebat Tudung 2U untuk pembaca blog Sara Suhaimi

Assalamualaikum semua...


Hari ni baru dapat peluang nak update blog..di samping header baru..terima kasih pada cik kenit aka asiah yang tolong i..hehe..

Sekarang ni fesyen tudung memang berlambak-lambak dipasaran kan, seperti sara sendiri memang peminat selendang dan tudung bawal..nak ajak korang tengok tudung dari Tudung 2U ni, siap ade diskaun untuk pembaca blog sara tau, tak rugi..jom tengok ;)


Selendang Half Moon 2 Layer Plain

Kod Item : LA03012
- Buatan Kelantan
- Plain: Oren
- 2 Layer
- Mudah Dibentuk
- Panjang: 142cm
  

Harga Runcit : RM 38.00


Harga Kami : RM 24.00



Selendang Half Moon 2 Layer Polkadot Chiffon

Kod Item : DZ04002
- Plain: Hitam
- 2 Layer
- Panjang: 148cm
- Mudah Dibentuk
  




Harga Runcit : RM 52.00


Harga Kami : RM 38.00



Selendang Half Moon Manik Bunga

Kod Item : LA03029
- Mudah Dibentuk
- Panjang: 155cm
  

Harga Runcit : RM 60.00


Harga Kami : RM 40.00


Selendang Half Moon Tribal

Kod Item : DZ03015
- Mudah Dibentuk
- Panjang: 191cm
  

Harga Runcit : RM 35.00


Harga Kami : RM 24.00


Tudung Bawal Chiffon 2 Layer

Kod Item : LA03035
- Plain: Purple, Coklat
- 2 Layer
- Mudah Dibentuk
- Panjang: 45"
  




Harga Runcit : RM 25.00


Harga Kami : RM 18.00


Tudung Bawal Labuci

Kod Item : LA04004
- Buatan Kelantan
- Panjang: 45"
- Mudah Dibentuk
  




Harga Runcit : RM 40.00


Harga Kami : RM 24.00


Tudung Bawal Labuci

Kod Item : LA04002
- Buatan Kelantan
- Panjang: 45"
- Mudah Dibentuk
  




Harga Runcit : RM 40.00


Harga Kami : RM 24.00


Tudung Bawal Labuci

Kod Item : LA04011
- Buatan Kelantan
- Panjang: 45"
- Mudah Dibentuk
  




Harga Runcit : RM 40.00


Harga Kami : RM 24.00


Tudung Bawal Manik Adelia

Kod Item : MA02016
- 2 Tone
- 2 Layer
- Kristal Rainbow
- Mudah Dibentuk
- Labuh Depan: 39cm
  

Harga Runcit : RM 52.00


Harga Kami : RM 34.00


Tudung Bawal Plain

Kod Item : LA04017
- Buatan Kelantan
- Plain: Pink
- Panjang: 45"
- Mudah Dibentuk
  


Harga Runcit : RM 15.00


Harga Kami : RM 11.00




Ni semua harga belum diskaun lagi tau..pembaca dari blog sara akan dapat 15% dan pastikan bagitau sekali kod baucer

 SRS2013

(sah sehingga 31 Mac, 2013 sahaja!)

segalanya di